5 vinkkiä - näin pidät huolta villavaatteistasi | 5 tips - how to take care of your woolen clothes
Villan hyviä puolia sen luonnonmukaisuuden lisäksi on se, että se hylkii liikaa. Toisinaan kuitenkin käy niin, että villavaatteeseen ilmestyy tahra tai vaate alkaa haisemaan. Kokosimme yhteen muutaman vinkin, joiden avulla puhdistat villavaatteen parhaiten.
1. Tuuletus
Jos vaatteessa ei ole näkyvää likaa, ei sitä välttämättä tarvitse alkaa pesemään. Tuulettaminen on hellävarainen vaihtoehto puhdistaa villavaate, sillä se ei hankaa eikä kuluta kangasta. Ripusta vaate esimerkiksi henkariin ja laita ulos tuulettumaan.
Hyvä vaihtoehto tuulettamiselle on myös kokeilla pakastaa vaate. Sulje vaate muovipussiin ja laita pakastimeen muutamaksi tunniksi. Pakastimen kylmyys tappaa vaatteessa olevia bakteereja ja vähentää hajuja. Jos tuulettaminen tai pakastaminen ei auta, saatat joutua pesemään vaatteen.
2. Etikka ja silittäminen
Silittämisen ja puhdistuksen voi myös yhdistää. Kun käytät höyrysilitysrautaa, lisää veteen tippa tai kaksi etikkaa ja silitä vaate muutoin kuten silittäisit sen normaalisti. Jos sinulla ei ole höyrysilitysrautaa, aseta vaatteen päälle ohut kangas (esim. puuvillaharso on hyvä) ja suihkuta kangas kosteaksi vedellä johon on lisätty vähän etikkaa. Silitä vaate kevyesti. Etikka muun muassa puhdistaa villaa tehokkaasti, vähentää hajuja ja estää kellastumista.
3. Tahran paikallinen puhdistaminen
Jos vaatteessa on vain yksi tahra, voit pestä vaatteen paikallisesti. Laita nestemäistä villalle sopivaa pesuainetta tahran kohdalle, anna vaikuttaa ja huuhtele. Voit kevyesti myös puristella vaatetta, mutta älä kuitenkaan hankaa, ettei vaate huopaannu. Huuhtele huolellisesti ja anna kuivua tasaisella alustalla.
4. Käsinpesu
Vaikka villavaatteen pesulapussa lukisi, että sen voi pestä koneessa 30°, on käsinpesu hellävaraisempi vaihtoehto. Käsinpesua varten tarvitset mietoa pesuainetta, mieluiten nestemäistä villalle tarkoitettua. Sekoita pesuainetta ohjeen mukaan kädenlämpöiseen veteen ja upota vaate veteen, niin että se kastuu läpi. Puristele hellävaraisesti vaatetta, mutta varo kuitenkin olemasta liian kovakourainen tai hankaamasta vaatetta, sillä se saattaa menettää muotonsa ja nuhjaantua. Älä myöskään liota villavaatetta kauaa. Vaihda vesi puhtaaseen ja toista. Puristele vaate kevyesti kuivaksi ja laita tasaiselle alustalle kuivumaan. Voit myös kevyesti muotoilla vaatteen, sen ollessa märkä, jotta se kuivuu oikeanlaiseksi.
5. Konepesu
Toisinaan ei vain ole aikaa käsinpesulle, ja jos tuulettaminenkaan ei auta, kannattaa kokeilla konepesua. Kun pesee villavaatteen koneessa, tulee valita pesuohjelmaksi villanpesuohjelma. Jos sellaista ei ole saatavilla, voi laittaa 30° pesun ja pienimmän linkoustehon. Muista kuitenkin, että villa on herkkä kutistumaan ja nuhjaantumaan pesussa. Se myös helposti menettää alkuperäisen muotonsa ja tuntunsa.
Muista: Anna vaatteen kuivua tasaisella alustalla, älä käytä kuivausrumpua!
Konepesua suunnitellessa kannattaa aina ensin tarkistaa vaatteen pesulappu. Jos pesulapussa on käsipesun merkki, vaatii vaate todellakin käsipesun ja koneeseen laittaminen on riskialtista. Joissain villavaatteissa saattaa pesulapussa olla ohjeena pesu 30° villanpesuohjelmalla. Silloinkin kannattaa miettiä kahdesti ottaako riskin, että vaate mahdollisesti menee pilalle osittain tai kokonaan.
Lisävinkki: Pesun jälkeen, kun vaate on kuivunut, kannattaa se vielä silittää höyrysilitysraudalla. Pesun jälkeen silittäminen auttaa muotoilemaan vaatteen takaisin muotoon ja näin se on taas kuin uusi ja voit nauttia siitä pitkään!
Jos haluat pitää villavaatteesi siistinä ja uudenkaltaisena pidempään, kannattaa suosia tuulettamista, silittämistä ja käsinpesua. Erityisesti jos vaatteessa ei ole näkyvää likaa, ei sitä kannata turhaan pestä. Peseminen kuluttaa ja nukkaa vaatetta enemmän, ja joka kerran jälkeen se näyttää yhä käytetymmältä ja nuhraantuneemmalta.
Pesua ei kannata kuitenkaan liikaa pelätä, laadukas villavaate kestää erityisesti käsinpesua haaleassa, kädenlämpöisessä vedessä hyvin, joten voit huoletta käyttää suosikkivaatettasi milloin haluat.
#5vinkkiä #vinkit #näinhoidatvillavaatteesi #villanhoito #tuulettaminen #käsipesu #etikka #silitys #konepesu
5 tips - how to take care of your woolen clothes
One of the good things about wool, along with it being natural, is that it repels dirt. Sometimes though, stains do appear or the woolen garment starts to stink. We gathered together few tips of how to clean the woolen garments best.
1. Airing
If there isn't any visible dirt on the garment it necessarily doesn't need to be washed. Airing is a gentle way to clean your wool clothes as it doesn't wear the fabric. For example hang the garment to a hanger and put it out in the fresh air.
A good alternative for airing is to freeze the cloth. Put the garment in a plastic bag and put the bag in to a freezer for a few hours. The coldness of the freezer will kill the bacteria and reduces stinking. If the freezing or airing doesn't help you might need to wash the garment.
2. Vinegar and ironing
You can also combine washing and ironing. If you are using a steam iron, add 1-2 drops of vinegar to the steaming water and iron the garment as usually. If you don't have a steam iron put a thin fabric on top of the garment (t.ex. cotton gauze) and spray the fabric moist with a water and vinegar solution. Then iron the garment lightly. Vinegar will clean efficiently, reduce scents and prevents yellowing.
3. Local cleansing of the stain
If there is just a single stain on the garment you can wash it locally. Add some liquid, wool approved detergent on the stain, let it affect and rinse. You can also lightly press the garment but don't rub or the wool might become fibrous. Rinse carefully and let dry on a flat platform.
4. Handwash
Even though there could be a sign that you can wash the wool garment in a washing machine at 30°, handwash is always a more gentle option. For handwash you need a mild detergent, preferably one made for wool. Mix the detergent into handwarm water as said in the instructions and soak the garment. Press the garment gently but don't be too harsh or rub it as it might lose its form. Also don't soak it for too long. Switch to a clean water and repeat. Gently press the garment dry and place on a flat platform to dry. You can also lightly form the garment to its original shape while it’s wet so it will dry to its real form.
5. Machine wash
Sometimes there just isn't enough time for a hand wash and if nothing else isn't helping you should try the machine wash. As you use machine wash for woolen garment, choose wool washing program. If there is no such a program you can choose 30° wash and smallest spin speed. Just remember that wool is prone to shrinking and wearing out in machine wash. It also loses its original form and touch easily.
Remember: Let the garment dry on a flat surface, don't use a tumble-dryer!
When planning to machine wash you should always check the product information first. If there is a hand wash label it really needs to washed by hand and using washing machine is risky. Some wool garments might have washing instructions in 30° with wool wash program. Even then you should consider twice if you are ready to take the risk that your garment might get ruined totally or partially.
Extra tip: After washing when the garment has dried out, it's good to iron it with a steam iron. Ironing after a wash helps to shape it back to its original form and just like that it's pristine again and you can enjoy it much longer!
If you wish to keep your woolen clothes tidy and fresh for longer you should favor airing, ironing and hand wash. Especially if there is no visible dirt you shouldn't wash the garment for nothing. Washing always wears out the fabric and after every wash it looks more worn and used.
After all, you don't need to fear washing. Good quality wool garment should last hand washing especially well in handwarm water so you can use your favorite garment without worries and whenever you want to.
コメント